2012-12-31

Nyår

Troligen en av våra lugnaste nyårsaftnar någonsin!
På dagen blev det vandring och picknick i det sköna vädret. Axel provade bästa julklappen, en liten schweizisk fickkniv, och Oscar och Clara sparkade lyckligt omkring bland alla torra löv.


På kvällen åt vi fondue och tårta och sköt raketer innan alla somnade gott.
Sicket party! :-D







Jul

Man skulle väl kunna säga att vi tappade lite fart med julandet halvvägs. Mest beroende på att hela familjen hade influensa i två veckor. På något sätt lyckades vi ändå ta oss igenom med äran i behåll och tog oss dessutom till Sverige två dagar före julafton. Där fick vi några fina dagar med "Jul på Liseberg" och pulkaåkning samt träffade kompisar, kusiner, mormor, morfar och gamlamormor och hade helt enkelt en trevlig svensk jul.









2012-12-12

Nytt försök...

...med vanlig jäst - och den här gången gick det bättre! För att kompensera förra bakets fullständiga misslyckande gjorde jag även saffranskringlor den här gången. Samma deg som till lussekatterna, snurra ihop till kringlor och efter gräddningen penslar man med smör och vänder i strösocker. Lite julmust till det så räddar vi den här trista eftermiddagen i sjukstugan.


2012-12-09

Andra advent

Idag har vi bakat tidernas antagligen mest misslyckade lussekatter! De jäste inte alls och resultatet blev hårt på utsidan och degigt på insidan. Jag använde för första gången biologisk jäst och den kändes väldigt kletig. Kan det möjligen vara så att den inte fungerar i söta degar? Eller hur kunde det bli så fel? Hur som helst åkte alltihop i soporna så det får bli ett nytt försök en annan dag.

2012-12-08

Luciafirande i svenska skolan

Idag hade vi luciafirande på svenska skolan. Clara var såklart lucia, Axel och Oscar var stjärngossar. Oscar en rätt motvillig sådan. Han kom gråtande till mig innan de ens hade börjat och hade hämtat mod till sig och ville vara med när det var nästan slut.
Axel läste sin dikt perfekt och både han och Clara var väldigt nöjda.

2012-12-04

Blåögda mö

Axel har valt att läsa en dikt på Svenska skolans luciafirande. Men eftersom han inte läser särskilt snabbt ännu måste han ju lära sig dikten utantill istället. Så nu har han, och därmed även resten av familjen, övat och övat och övat... Och nu kan vi den allihop!

"Var kommer du från du blåögda mö
med tindrande ljus kring din hjässa?
Din dräkt är så vit som skimrande snö
du strålande sagoprinsessa."


2012-12-02

Adventsfirande

Första adventsöndagen tillbringade vi med papper, klistermärken, glitter och stämplar. Resultatet blev fantastiskt vackra julkort till barnens kompisar.

Efter att ha tänt första adventsljuset, ätit pepparkakor och druckit glögg och julmust åkte vi iväg till Luganosvenskarnas glöggmingel. Barnen fick både paket och godispåse och Marco hade turen att vinna en stor korg med vin, ost, salami och massa annat gott.

2012-12-01

Nu börjar det!

Barnen har haft nedräkning i ungefär en månad, men IDAG börjar det äntligen! Julen!!!

Dagen började som vanligt med att det stod en ny lördagsbok och väntade i hallen. Idag var det "Julberättelser av Astrid Lindgren". Tio berättelser som nog räcker nästan ända fram till jul.

Efter att ha inspekterat boken följde en lååång väntan på att alla barn skulle vakna innan det var dags för det allra viktigaste. Kalendern! Min mamma sydde den till mig för 38 år sedan och nu är den fylld med små lappar med ledtrådar som visar fram till en överraskning. Idag blev det nya pepparkaksformar i paketet för nu ska vi baka de första pepparkakorna!

Men först blev det naturligtvis pannkaksfrukost med första avsnittet av Trolltider OCH Mysteriet på Greveholm.

Jag är lite tveksam till om vi kommer orka hålla motivationen och energin uppe ända fram till jul, men vi har ialla fall gått ut hårt...